Reteta gem de prune – asa cum facea bunica. Se face usor, se pastreaza bine si da gust multor prajituri!

Gemul de prune nu este doar gustos, ci are si numeroase efecte benefice pentru organism: este detoxifiant, trateaza constipatia si contine antioxidanti.

Se face usor, se pastreaza bine si da gust multor prajituri!

Loading...

Reteta GEM DE PRUNE. Ingrediente: 6 kg de prune coapte (cantarite fara samburi), 1 kg de zahar.

Mod de preparare: Prunele se spala, se sparg pentru scoaterea samburilor, se pun intr-un vas mare si se lasa cel putin 2 ore cu zaharul peste ele pentru a-si lasa zeama necesara fierberii.

În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii.

Fierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.

Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.

Magiunul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Daca prunele sunt dulci se poate face si fara zahar.

Loading...