Pe 6 august avem dezlegare la peste. Peștele consumat în ziua cu dezlegare la pește are puteri tămăduitoare!

Dezlegare la pește  –  întreaga creștinătate are dezlegare la pește.

Tradiția spune că în această zi însuși Mântuitorul ar fi cerut să mănânce pește de aceea se spune că acesta are puteri tămăduitoare, cine consumă acest aliment fiind lecuit de orice boală.

Loading...

Mâncare mai puțin păcătoasă

Definit în credința creștină un fel de mâncare mai puțin păcătoasă, peștele, mai ales cel cu solzi (sub nici o formă somnul), nu este asociat cu crucificarea Domnului, fiind considerat o carne curată.

Acesta este motivul pentru care creștinilor li se oferă spre a-l consuma în perioadele în care este comemorat Mântuitorul, de Florii sau alte prilejuri din post.

Dezlegarea la pește se referă doar la cei care s-au ostenit cu postul

Potrivit sfinților părinți, dezlegarea la pește este valabilă doar pentru persoanele care țin Postul și nu la celelalte persoane care pot consuma pește oricând doresc.

Așadar, atenție!

Dezlegarea la pește nu este o schimbare în meniul zilnic!

Radu Anton Roman și borșul pescăresc

Una dintre cele mai bune ciorbe care se prepară în Delta Dunării, storceag, rețeta lui Radu Anton Roman, poate fi gătită de oricine.

Storceagul se mananca intr-un singur loc din Romania – la Sf. Gheorghe – Delta Dunarii. E un amestec de bucatarie ucraineana si romaneasca, o reteta un pic pestrita – si continentala si pescareasca totodata – dar lejera. Se poate face si cu salau, si cu stiuca, si cu somon sau alt peste alb de mare (nu merge insa, zic eu, cu somn sau crap, care-s grasi si intorc gustul).

Taria nu se leaga cu ciorba asta usoara ci un vinut mic si poznas, dar de familie buna, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele si mai mult decat fraged, infantil.

Ingrediente

200 g cartofi

1 ceapa

1 morcov

100 g smantana subtire

1 ou

1 lingurita de sare

1 legatura de marar

1 varf de cutit de piper pisat

1 kg carne sturion – morun, nisetru, pastruga,

cega (sau orice alt peste mare alb)

MOD PREPARARE

Se pun in 2 litri de apa, cu sare si piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, taiate marunt (dar nicicum rase si nici prin mixer trecute, ca nu facem crema).

Se taie carnea de peste (dezosata!) in cuburi de aproximativ 2 cm latura. Cand apa clocoteste de cinci minute, se pune si pestele la fiert. Se bate smantana cu oul si cu o cana de apa.

Se toaca mararul. Dupa un sfert de ora de fiert se adauga ciorbei noastre smantana si mararul, se amesteca putin si se da intr-un clocot.

Loading...